Chocoladeweetjes

Wist je dat…

“In de koekjes van het leven, zijn je vrienden de stukjes chocolade”

“Chocolade helpt altijd, in goede en slechte tijden”gallerij9

Chocolade genezend werkt

  • Bij borstkanker: pure chocolade polyfenol bevat, een stof die kanker voorkomt en in geval van borstkanker ook de uitbreiding ervan kan tegenhouden
  • Bij darmproblemen: de Gentse universiteit ontdekte een nieuw middel tegen darmproblemen. Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om probiotica – levende bacteriën die een positief effect hebben op de werking van de darmen – tot in de dikke darm te krijgen. ‘Probiotica vind je in de winkel in tabletvorm of in drankjes zoals Yakult. De vakgroep onderzocht of die goede bacteriën ook in chocolade overleven. En wat blijkt: chocolade is een uitstekend voedingsproduct om probiotica mee te vervoeren. Probiotica die aan chocolade toegevoegd worden, werken zelfs beter dan wanneer ze toegevoegd werden aan yoghurt en andere melkproducten. Melkchocolade biedt de beste bescherming. Het duurt wel nog even voor de genezende chocolade bij ons in de winkel ligt.

Pure chocolade gaat de ouderdom tegen!

  • Resveratrol wordt gevonden in pure chocolade, cacao en rode wijn. Doctor David Sinclair, een Australisch wetenschapper en hoofd van het anti-agingonderzoeksteam op de Harvard Medical School, is bezig met het ontwikkelen van een jeugdelixir op basis van resveratrol. Er is aangetoond dat resveratrol de levensduur van de cellen van levende organismen met 20% kan verlengen. De labo-onderzoeken van doctor Sinclair op muizen waren veelbelovend en hij verkocht zijn ontdekking aan een farmaceutisch bedrijf. Het medicijn wordt momenteel getest maar zou al over vijf jaar in de rekken kunnen liggen, intussen eten wij nog wat chocolade en drinken wij wijn.gallerij6

50% minder kans op overlijden als je veel chocolade eet in vergelijking als je geen chocolade eet

Zopas werd een studie afgerond waarbij meer dan 400 gezonde mensen gedurende 15 jaar werden gevolgd. De onderzoekers gingen na wat ze aten en of ze ziek werden. Ook het aantal mensen dat stierf en de reden van hun overlijden werden nauwkeurig geregistreerd. Ze konden aantonen dat er een duidelijk verband bestond tussen het chocoladegebruik, de bloeddruk en de kans op overlijden. De mensen werden ingedeeld in 3 groepen naargelang de hoeveelheid chocolade die ze per dag aten. Gemiddeld aten de mensen 2,1 g cacao of het equivalent van 5g pure chocolade (meer dan 54% cacao) per dag. De bloeddruk was duidelijk lager bij de groep mensen die veel chocolade aten (4,2 g cacao per dag) tegenover de mensen die geen chocoladeproducten aten. Bovendien bleek dat je 50% minder kans had om te overlijden als je veel chocolade at in vergelijking met als je geen chocolade at. Voor de mens heeft een kleine hoeveelheid per dag een gunstig effect.

Is chocolade verslavend?De hoeveelheid verslavende stoffen in chocolade is zo laag dat je tientallen kilo’s moet eten om dit effect te bekomen. En gelukkig doet niemand dat. gallerij2

Pure (zwarte) chocolade is de beste chocolade?Met 10 g pure chocolade heb je een bewezen gunstig effect. In melkchocolade zit meer vet en suiker en die is daarom minder gezond. In chocolade zitten antioxidanten, flavanolen die je bloedvaten beschermen, goed tegen vermoeidheid en volgens sommigen ook goed voor je libido, echter dit laatste is nog niet echt bewezen…

We lusten weer meer chocolade (artikel Het Laatste nieuws dd 9/11/2017) De vraag naar chocolade trekt weer aan. Dat merkt Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, op. Tijdens de zomermaanden zag het Zwitserse concern, met een vestiging in het Vlaamse Wieze, zijn volume met 9,2% stijgen. “De versnelling op de chocolademarkt is breed gedragen”, stelt topman Antoine de Saint-Affrique. Klanten profiteren van de lagere cacaoprijs. Die is de laatste twaalf maanden met ruim 23% gezakt.
Vooral in de VS steeg de vraag, net als in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Europa hinkt achterop. Callebaut levert chocolade aan koekjesfabrikanten, voedingsbedrijven en groothandelaars.